sunnuntai 23. marraskuuta 2008

hiustenpidennyksistä

Oma hiukseni on silkkisen sileä, kiiltää aina, ärsyttävän luonnonlainehtiva ja hyvin, hyvin ohut. Hiustenpidennyksiin jäin koukkuun jo yli 10 vuotta sitten. Tänä aikana olen ehtinyt kokeilla jokaista mahdollista väriä, laatua ja tekniikkaa: liimalla syötettäviä aitohiusrastoja, letitettäviä wraprastoja, double-endereitä, letitettävää laserkuitua raitoina, useita erilaisia sinettejä, avopidennystä ompelutekniikalla, tupeeklipsinauhoja, teippipidennystä ja jopa 90-luvun suurinta kammotusta pikkulettejä.

Muutamia hyväksi koettuja ohjeita ja vinkkejä aitohius avopidennysten kanssa:
  • hyvä kampaaja. tästä ei pääse ohi eikä ympäri: pidennys on ehdottomasti leikattava ja sävytettävä oman hiuksesi väriin. DIY keinoilla osta lähinnä omaa hiustasi oleva aitohius, mieluummin liian vaalea kuin tumma ja sävytä ns kevytsävytteellä tai jos käytössäsi on kampaaja, käytä 3% hapetetta. pidennys nappaa värin tiukemmin kuin oma hiuksesi, itse taitan yleensä pidennyksen sävyn astetta vaaleammalla samalla sävyllä. irtohiusta ei missään nimessä pidä valkaista, vastaavasti se reagoi rankemmin vetyperoksidiin kuin oma hiuksesi ja menee helposti purukumikuntoon.
  • tarkoitus ei yleensä ole näyttää martina aitolehdeltä. järki käteen hiuksen pituutta ja määrää arpoessa: jos hiuksia on omasta takaa 3 ja nekin takaraivossa, reidenpaksuisen tekohiuksen kiinittäminen päähän on luonnottoman näköistä ja rasittaa omaa hiustasi. mitä pidempi hius, sitä vaikeampi hoitaa. hyvä ja tarpeeksi kevyt leikkaus on korvaamaton, se tekee pidennyksestäkin aidon näköisen.
  • jos kampaajasi ei hanki hiusta sinnulle, kannattaa hieman tutustua aiheeseen ennenkuin menet tuhlaamaan. helsingissä kuluttajalle myy dimora, alan ammattilainen saa hiusta keunelta ja hair mailista. dimorassa valikoima on rajallinen, hyllystä löytyy hieman heikompilaatuinen intialainen hair razor weft. toimii kyllä, mutta ei ole se pehmein ja helppohoitoisin vaihtoehto. hinta tosin ilahduttaa: 79 eurosta ylöspäin saa puntin joka riittää mainiosta koko päähän. keunen simply natural pidennystuotteet ovat huippulaatuisia; pehmeää remyhiusta, ikinä en ole joutunut pettymään. varteenotettava vaihtoehto on myös tilaaminen ulkomailta. www.afrocare.co.uk on osoittautunut luotettavaksi, postitus on nopea. afrocaren super silky european remy on hinta-laatusuhteelta hyvä vaihtoehto; puntista jää aina yli ja vaikka rakenne on ollut vaihteleva, hinta tulee silti muutaman kympin suomalaista halpaversiota edullisemmaksi ja valikoimasta löytyy myös huippupitkää hiusta.
  • pidennyksiin sopiva hius on intialaista. ns cuticle-correct remy hius on yhdestä päästä peräisin olevaa hiusta jossa hiuksen suomut ovat oikein päin ja hiusta ei ole kemiallisesti hiottu ja sitten silikonikuorrutettu sen tasoittamiseksi. kaikenlaista kuraa myydään remyhiuksena, "remy" merkki paketissa ei ole laadun tae jos hius näyttää jo valmiiksi merilevältä ja hintakin 39.95E. taas kerran simply natural on osoittautunut laadukkaaksi merkiksi. jos ostat hiuksen kaupasta pyydä aina saada hipelöidä hieman. karkea piikkisuora hius jossa on luonnoton kiilto ja hyvin paksu yksittäinen hius ei ole paras vaihtoehto. saman merkin sisällä saattaa löytyä pakettikohtaisia erojakin. jos sinulla on tilaisuus käydä keunella vilkaisemassa laadukasta hiusta, suosittelen. se auttaa huomaamaan ainakin sen kaikkein huonolaatuisimman hiuksen, tosin osa eroista tulee näkyviin vasta käytön myötä kun hiuksen pinnan silikonikäsittely kuluu pois.
  • pidennyksen hoito ei ole rakettitiedettä tai kokopäiväinen työ mutta se vaatii jatkuvasti pientä vaivaa. jos et aio pitää uusia hiuksiasi hyvänä, jätä samantien koko pidennys väliin. rastoitat vain omat hiuksesi ja huoltamaton irtohius näyttää aina kuolleelta majavalta.
  • irtohiuksen latvoja ei tarvitse shampoopestä usein: suihkun yhteydessä annan shampoovaahdon valua latvojen yli, hieroa ei missään nimessä saa. pidennysten kanssa pesuväliäkin kannattaa hieman pidentää, pidennetyissä hiuksissa pieni rasva tyvessä ei näy aivan yhtä nopeaan. omat hiukseni pesen 2, joskus 3 kertaa viikossa. selvitä hiukset pidennyksille tarkoitetulla harjalla ennen pesua sekä ennen nukkumaanmenoa, esim simply naturalilta keunesta löytyy hyvä ja edullinen pidennysharja. jos käytät paljon lakkaa, sitä helposti päätyy myös latvoihin. näissä tapauksissa hius on hyvä shampoopestä hellävaroen myös latvasta muutaman viikon välein. alkoholipitoiset lakat kovettavat ja kuivattavat irtohiusta siinä missä omaasikin.
  • pidennys tarvitsee kunnon hoitoainetta. pidennyksille tehtyjä hoitoaineita löytyy useammalta eri merkiltä, itse olen käytännössä kuitenkin päätynyt käyttämään l'oreal professionnelin vitamino color incel hydro resist hoitonaamiota värjätyille hiuksille. se vaikuttaa vaivaisessa minuutissa ja tekee hiuksesta pehmeän ja kiiltävän. hiuksiin jätettäviä hoitoaineita käytän, mutta säästeliäästi ja vain latvoihin eivätkä ne ole toistaiseksi pystyneet korvaamaan l'orealin naamiota. liika hiuksiin jätettävä hoitoaine tai liian tahmea koostumus tekee hiuksen raskaaksi, limaiseksi ja paakkuiseksi. hyviä ohuita koostumuksia ovat olleet l'orealin hydra repair ja wella lifetex bamboo conditioning spray. lifetexiltä löytyy myös hyvin varteenotettava shampoo ja hoitoaine kuiville hiuksille.
  • irtohius reagoi luonnolisesti käsittelyyn siinä missä omasikin, yleensä jopa voimakkaamin. päivittäistä föönausta, kiharrusta ja suoristamista kannattaa harkita; kiharat saa aikaiseksi rullaamalla hiukset yöksikin. muista aina laadukas lämpösuoja-aine. suoristan itse usein omaa hiustani, se sekoittaa irto-osan loistavasti omaani ja tekee hiuksesta kiiltävän ja kauniisti laskeutuvan. osiksen flatliner spray on ollut perushyvä aine raudan alle, hinta ei satu ja hyvin on suojannut. suoristettu irtohius pysyy yleensä hyvin suorassa, kun suoristan omani alkuviikosta se pysyy kauniina päiviä. jos teet raudoilla laineita hiuksiin varo johanna tukiainen -lookia: laineen ei ole tarkoitus olla kivikova klimppi jossa jokainen raudanveto näkyy kolmen metrin päähän. erottele kiharat toisistaan vaikka sormilla jolloin lopputulon on pehmeä ja luonnollinen.
  • älä mene nukkumaan, vetäise pipoa päähän tai tupeeraa hiusta kun se on vielä kostea. pidennys takkuuntuu helpommin kuin omasi, nukuttuasi yö märillä hiuksilla niskassa on varmasti nyrkin kokoinen kestotakku. annan hiuksen kuivua auki niin pitkälle ja usein kuin mahdollista.
  • letitä hiukset löysästi tai tee nuttura yöksi. kun olet pyörinyt koko yön uusien avointen hiustesi päällä, sinulla on taas varmasti aamulla muutama rasta selvitettävä. tästä ei kannata lipsua, pienellä letityksellä helpotat hoitoa tulevaisuudessa.
eli tässä ihan perusmateriaalia alkuun. joskus lähipäivinä kun kerkeän ajattelin kirjoittaa jonkinlaisen oppaan hiustenpidennystekniikan valintaan sekä muutaman varoittavan sanan niistä paljon puhutuista haittavaikutuksista ja yleisimmistä vastaantulevista ongelmista.

viikonloppu oli loistava vaikka vietinkin sen töissä. uusien ihmisten tapaaminen on ravintola-alan suurin plussa, ei ehdi kyllästyä. aamulla herätessä kampaus oli täydellisen rock morning aafter -takku. silmäpussit roikkuvat tosin jo polvissa. suunnittelen rullaavani ne makkaralle ja liimaavani makkaran ripsiliimalla jemmaan alaripsien alle?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olipas hyvä postaus pidennyksistä. Paljon apua sain oman pidennyksen hoitoon... Kiitos tästä.